Flamenco Dans – Paloma Madrid

Ett karakteristiskt drag för flamencon är det snabba fotarbete som man använder sig av, dels för att markera men också musikaliskt berika rytmen.

Dansskorna är speciella då de är utrustade med spikar på toppen av sulan och på klacken. Detta är för att de liksom steppskor ska låta när dansaren använder sig av fötterna.

En av de viktigaste byggstenarna inom flamencodansen är rytmen. De flesta steg bygger i första hand på rytmen därför dansar man oftast med palmas (handklapp) som enda ackompanjemang när gitarristen inte spelar.

En annan viktig aspekt med dansen är att dansarens fötter också betraktas som ett rytminstrument.
Det är inte ovanligt att dansare är med som aktiva musiker på t ex musikinspelningar.

Alla dansstilar har från början utvecklats från någon sångstil t.ex. tientos, siguiriya, soleares o.s.v.

Varje dansstil har sin egen specifika rytm som går igenom hela stycket, dock kan tempot variera inom en koreografi.

Inom den kontemporära flamencon finns det exempel på att man blandar två olika stilar med olika rytmer inom ramen för samma koreografi.

Veckokursen riktar sig till dig som vill prova flamenco.

*************************************************************

Paloma Madrid är koreograf, dansare, performancekonstnär och artist. Hennes koreografier tar in dansen, rörelser,ord, text, kostym, känslor, drömmar och psykomagiska processer. Madrid har sedan 2004 arbetat med flamenco, koreografi och dans. Efter en tid som flamencodansare började hon konceptualisera sin dans och undersöka med sin kropp som forskningsinstrument normer kring dans, dansare och koreografi är och förväntas vara i relation till genus, politik, etnicitet och sexualitet. Mellan 2008 och 2011 jobbade hon med communitydans. Under 2014 arbetar Madrid med The non-white artistic experience ett kollektivt scenkonstnärligt arbete som problematiserar den vita blicken och tar in klass, ras/etnicitet, sexualitet, rasism och antirasistiska processer. Utbildad danspedagog från DOCH, dans och cirkushögskolan. Under 2014 och 2015 går hon en master i koreografi inom Nya performativa praktiker.

Start måndag den 11 aug tom 15 aug.
Från kl 11.00 -12.00 grundkurs.
13.00-14.00, fortsättning.

Plats: WIP Dansstudio, Årsta skolgränd 14 A
Pris: 500 kr
Enstaka gång 150 kr
Anmälan info@palomamadrid.com
eller ring 0707 866 421
Maxantal 8 personer, först till kvarn.
Min ålder 15 år och uppåt.
Lokalerna är tillgänglighetsanpassade.
Sacai medlemmar får 10 % rabatt.
Varmt välkomna!